-
Przyrząd Hess’a
W pracowni Cybulskiego zbudowany został pierwszym przyrząd do obliczania lepkości krwi. Przyrząd ten składał się z dwóch równoległe leżących rurek szklanych z podziałkami. Za pomocą jednego i tego samego balonu gumowego wciągano krew do jednej rurki a wodę przekroploną do drugiej, osobne połączenie z manometru rtęciowym pozwalało płyn wciągać zawsze z siłą; podziałki na rurkach pozwalały określić stosunek wciągniętej ilości wody do ilości krwi. Sporządzony w kilka lat później przyrząd Hessa jest oparty na tej samej zasadzie i bardzo podobny do przyrządu Cybulskiego l). Badania nad lepkością krwi wykazały, że jest ona zależną Od 4 bardzo Wielu czynników. Przede wszystkiem zaznaczyć należy, Że lepkość surowicy, względnie osocza uwarunkowaną jest obecnością…
-
Przewodnictwo elektryczne
Z doświadczeń Botazziego wynika, że krew bezkręgowców morskich oraz ryb niektórych (A —2,3) posiada ciśnienie osmotyczne takie same jak i woda morska, t. j. środowisko, w którem zwierzęta te stale przebywają. Hamburger dla określenia ciśnienia osmotycznego zawartości ciałek czerwonych, posługuje się metodą tzw. hemolity, dobierając w szeregu probówek z określoną ilością ciałek badanych, taki rozczyn soli, któryby nie wywoływał żadnego uszkodzenia ciałek i występowania z nieh barwika. Postępując w ten sposób przekonał się, że własności takie posiada rozczyn soli 0 92 0/n.
-
Ciśnienie osmotyczne
Ponieważ mierzenie ciśnienia osmotycznego bezpośrednio za pomocą osmometrów używanych w fizyce napotyka trudności techniczne, przeto fizyologia najczęściej posługuje się metodą pośrednią, zresztą bardzo czulą, mianowicie określeniem punktu zamarzania. Wiadomo bowiem z fizyki, Że płyny o jednakowem ciśnieniu osmotycznem posiadają jednakowy pun t zamarzania. Płyny Więc izotoniczne marzną przy tej samej temperaturze, o ile zaś ciśnienie osmotyczne cieczy się wzmaga lub zmniejsza o tyle podwyższa się lub zniża punkt zamarzania cieczy. Głównym czynnikiem wpływającym na obniżenie temperatury zamarzania, a przeto na podwyższenie ciśnienia osmotycznego cieczy, są gole oraz elektrolity wogóle, białka odgrywają przytem bardzo małą rolę; według obliczeń Latkowskiego obniżenie punktu marznięcia surowicy do 60C w porównaniu z wodą przekroploną objaśnić…
-
Szybkość krążenia krwi
Jednym z pierwszych badaczów, który nie tylko zwrócił uwagę na lepkość krwi, ale i na doniosłość jej dla krążenia, jest Cybulski. który określając szybkość obiegu krwi za pomocą hemotachometru, przekonał się, że lepkość krwi i szybkość krążenia pozostają z sobą w związku. W pracowni też Cybulskiego zbudowany został pierwszym przyrząd do obliczania , lepkości krwi i przeprowadzone odnośne badań. Przyrząd ten składał się z dwóch równoległe leżących rurek szklanych z podziałkami. Za pomocą jednego i tego samego balonu gumowego wciągano krew do jednej rurki a wodę przekroploną do drugiej, osobne połączenie z manometru rtęciowym pozwalało płyn wciągać zawsze z siłą; podziałki na rurkach pozwalały określić stosunek wciągniętej ilości wody do…
-
Lepkość krwi
W celu umożliwienia badań z maleńkimi ilościami krwi lub surowicy, Tarchanow wprowadził zamiast pyknometru cienką wloskowatą rureczkę wydętą w środku w bańkę. Metoda Hammerschlaga i jej modyfikacje polegają na tym, że kropla krwi w cieczy o tym samym ciężarze gatunkowym pływa, pozostając w stanie rÓwnowagi. Jeżeli z dwóch płynów, z których jeden posiada ciężar właściwy większy aniżeli krew, a drugi mniejszy, np. chloroformu, o ciężarze 1485, i benzolu, o ciężarze 0.88 sporządzimy mieszaninę, o takim ciężarze właściwym, że kropla krwi, wpuszczona w nią za pomocą pipety pozostaje nieruchomą, nie spuszczając się na dno, ani nie podnosząc się ku górze, to ciężar właściwy mieszaniny tej, który oznaczyć możemy za pomocą aerometru,…
-
Krzepnięcie krwi
Przewodnictwo elektryczne. Krew jako ciecz przewodzi elektryczność prawie wyłącznie dzięki temu, że zawiera sole (elektrolity), Zgodnie ze spostrzeżeniem Arrheniusa, nieelektrolity, więc białka, mocznik, cukier, znajdujące się współcześnie z elektrolitami w cieczy, działają hamująco Iła przewodnictwo elektryczności. Bugarszky i Tangl określili, że I gr. białka w 100 cm, surowicy zmniejsza jej zdolność przewodzenia 0 Znając zaś ilość białka w surowicy, oraz wpływ jego na przewodzenie, pomijając przytem znikomy wpływ pozostałych nieelektrolitów surowicy, określali zdolność przewodzenia surowicy właściwą, zależną od ilości elektrolitów. Autorowie ci zauważyli, że surowica najrozmaitszych zwierząt zachowuje się odmiennie, poniekąd charakterystycznie i swoiście.
-
Marznięcie krwi
Do określenia punktu marznięcia krwi ogólnie używaąym jest kryoskpp Beckmanna. Przyrząd ten sklada się z szerokiej probówki ze szczelnie dopasowanym korkiem, przez który wetknięte jest mieszadełko fiszbinowe lub platynowe oraz nader czuły termometr z podziałkami wskazującemi części stopnia. Probówka ta otoczona jest drugą szerszą Obie probówki umieszczone są w szerokim słoju szklanym, zawierającym mieszaninę oziębiającą (lód) z dodatkiem soli, której temperatura nie pobyć niższą niż —5 lub —6 0. Przy określaniu punktu marznięcia do probówki, zawierającej termometr, nalewamy krew lub surowicę w ilości 10—15 em3 tak, ażeby zbiornik rtęci termometru zanurzony był cały w płynie badanym, następnie probówkę tę wraz z otaczającą ją drugą szerszą probówką wstawiamy do naczynia oziębiającego…
-
Podczas polykania w warunkach prawidlowych zawartosc jamy ustnej zostaje jednym ruchem polykowym przesunieta az do poziomu luku tetnicy glównej
Podczas połykania w warunkach prawidłowych zawartość jamy ustnej zostaje jednym ruchem połykowym przesunięta aż do poziomu łuku tętnicy głównej. Tutaj pokarm zatrzymuje się na 1/3 – 1 sekundę, a następnie ruchy robaczkowe gładkich mięśni przełyku przesuwają go w ciągu kilku sekund (zwykle mniej więcej w 8 sekund) aż do wpustu. Teraz wpust rozluźnia się odruchowo i pokarm dostaje się do żołądka. Po przejściu kęsa pokarmowego zwieracz gardła ,i wpust znowu się zamykają i pozostają aż do następnego aktu połykania w stanie fizjologicznego napięcia. Istnieje więc pewne przeciwieństwo między układem mięsnym przełyku a zwieraczami gardła i wpustu: poza okresem połykania mięśnie przełyku są rozluźnione, a zwieracze odwrotnie znajdują się w stanie…
-
Utrudnienie polykania na tle nerwicy bywa czasami tak znaczne, uporczywe i stale, ze wiedzie do wyniszczenia chorego
Utrudnienie połykania na tle nerwicy bywa czasami tak znaczne, uporczywe i stałe, że wiedzie do wyniszczenia chorego. W tych przypadkach bez wziernikowania przełyku, nieraz tylko dłuższym spostrzeganiem można rozstrzygnąć, czy zwężenie przełyku jest organiczne, czy na odwrót – czynnościowe. Stale utrzymujące się utrudnienie połykania pokarmów stałych prze- mawia raczej za chorobą organiczną przełyku niż. za chorobą czynnościową. Jednak i w przebiegu chorób organicznych przełyku utrudnienie połykania może przemijająco znacznie się pogarszać, gdy wskutek np.
-
OBJAWY PODMIOTOWE
OBJAWY PODMIOTOWE . Utrudnieniepołykania (dysphagia) jest najdonioślejszym objawem chorób przełyku. Towarzyszy mu często uczucie gniecenia lub palenia w przełyku, bóle, a niekiedy zwracanie pokarmów. Z chorób przełyku utrudnienie połykania spostrzega się: 1) w zwężeniu przełyku na tle blizn oparzelinowych, raka, ciał obcych w przełyku; 2) w nerwicy przełyku polegającej na stanie kurczowym przełyku, najczęściej zwieracza wpustu; 3) w przypadkaćh uchyłków uciskających przełyk z zewnątrz; 4) w zapaleniu, w rozszerzeniu, porażeniu i owrzodzeniu przełyku; 5) w zespole Plummer-Vinsona. Określić przyczynę utrudnienia połykania można czasami na podstawie dokładnie zebranych cech tego objawu.