Randomizowana próba słodzonych cukrem napojów i młodzieńcza masa ciała AD 4
Ostateczne obliczenia zostały zakończone NDSR, wersja 2011. Zmienne stosowane do oceny jakości żywienia obejmowały zgłaszane codzienne porcje słodzonych cukrem, sztucznie słodzonych i niesłodzonych napojów; porcje 100% soków owocowych; całkowite spożycie energii i cukru; i spożycie energii ze słodzonych cukrem napojów i 100% soków owocowych. Ankieter poprosił również każdego z uczestników o przypomnienie aktywności wykonanej najczęściej podczas każdego 15-minutowego bloku w ciągu poprzedniego dnia.16,17 Obliczaliśmy dzienny czynnik aktywności fizycznej, stosując poziomy metabolicznego metabolizmu (MET) dla każdego zgłoszonego działania, 18 i godziny oglądania telewizji. Zdarzenia niepożądane
Zdarzenie niepożądane zdefiniowano jako objaw lub problem dotyczący bezpieczeństwa wymagający pomocy medycznej, zgłoszonej przez nastolatka lub rodzica podczas udziału w badaniu.
Analiza statystyczna
Badanie miało 80% mocy przy wskaźniku błędu I rzędu 5%, aby wykryć efekt interwencji netto w odniesieniu do pierwotnego wyniku BMI 0,49, co uzyskano dzięki krótszej interwencji w naszym badaniu pilotażowym. 10 Wszystkie analizy zasada zamiaru traktowania. Wyjściową charakterystykę demograficzną, spożycie pokarmu i zmienne behawioralne związane z otyłością porównano pomiędzy grupami eksperymentalnymi i kontrolnymi za pomocą testu t Studenta i dokładnego testu Fishera dla zmiennych ciągłych i kategorialnych. Zmiany BMI i innych wyników antropometrycznych porównano między grupami za pomocą ogólnego modelu liniowego, dostosowanego do wyjściowych zmiennych towarzyszących, które mogą wpływać na masę ciała. Przeprowadziliśmy identyczne, ale oddzielne analizy dotyczące zmiany od wartości wyjściowej po roku (okres interwencji) i zmianie w stosunku do wartości wyjściowej po 2 latach (okres obserwacji bez dalszej interwencji). Pod względem spożycia i wyników behawioralnych związanych z otyłością analizowano podobnie, bez korekty dla współzmiennych. Analiza resztkowa potwierdziła, że założenie błędu normalnego zostało spełnione. Efekt interwencji netto (średnia zmiana w grupie eksperymentalnej minus średnia zmiana w grupie kontrolnej) obliczono z parametrów dopasowanego modelu.
Przetestowaliśmy każdą współzmienną interakcji i stwierdziliśmy, że grupa etniczna latynoska jest jedynym znaczącym modyfikatorem wpływu różnic między grupami w zmianie BMI, skonstruowaliśmy dodatkowe statystyki podsumowujące specyficzne dla danego etnicznictwa wyniki antropometryczne i behawioralne z modelu, który zawierał termin interakcji dla grupy badanej i grupy etnicznej. Badanie 14 współzmiennych dla modyfikacji efektu o wartości krytycznej P <0,05 dało nam oczekiwaną liczbę 0,7 lub mniej niż 1, błąd typu I dla każdego punktu czasowego. Brakujące wartości BMI zostały konserwatywnie przypisane zakładając, że wynik BMI uczestnika nie zmienił się od wartości wyjściowych i wyliczono BMI w odpowiednim późniejszym wieku z norm krajowych. Inne metody leczenia brakujących danych, w tym wykorzystanie bezpośrednio poprzedzającego wyniku BMI, podobne wyniki.
Przeanalizowaliśmy również dane z 19-miesięcznego prospektywnego badania obserwacyjnego 548 zróżnicowanych etnicznie gimnazjalistów13, aby przetestować modyfikację efektu przez grupę etniczną w związku ze zmianą konsumpcji napojów słodzonych cukrem ze zmianą BMI
[patrz też: pękanie naczyń krwionośnych, poradnia chorób zakaźnych poznań, oesophagitis ]