-
Unerwienie
Unerwienie. Gałązki nerwowe przełykowe (rami oesophagei) odchodzą częściowo od nerwu krtaniowego dolnego, częściowo od pnia nerwu błędnego, tworząc dookoła przełyku splot przełykowy (plexus oesophageus). Do tego splotu idą włókna czuciowe od błony śluzowej przełyku, od niego zaś idą ruchowe do jego mięśni gładkich. Nadto przełyk jest zaopatrzony w gałązki nerwu współczulnego, a dolna jego część i wpust zawierają jako samodzielne ośrodki nerwowe splot nerwowy Auerbacha między warstwami mięśniowymi oraz splot Openchowskiego w postaci skupienia zwojów pod błoną surowiczą wpustu. Oba te sploty liczą się za pośrednictwem nerwu błędnego i współczulnego z ośrodkami w mózgu i rdzeniu.
-
Dbaj o okulary
Osoby nie mające kłopotów z widzeniem, zwykle nie rozumieją problemów okularników. Dla tych ostatnich najgorszą porą roku jest bowiem jesień i zima. W tym czasie ich komfort spostrzegania a raczej widzenia rzeczywistości znacznie się obniża. Wszystko przez to, że w powietrzu unosi się para wodna. Okulary parują, trzeba je często czyścić.
-
Skoryguj swoje wady wzroku
Oczy są niezmiernie ważnym narządem w naszym ciele. To właśnie za ich pomocą spostrzegamy rzeczywistość. Gdy są zdrowe nie dbamy o nie. Dopiero na starość widzimy jak ważny jest to narząd. Z wiekiem wady wzroku się pogłębiają.
-
Stężenie mucyny w drogach oddechowych jako marker przewlekłego zapalenia oskrzeli ad 10
Wysokie całkowite stężenia mucyny były związane zarówno z produkcją flegmy zgłaszanej przez pacjenta, jak i żelowatymi (śluzowatymi) właściwościami wyrzucanego materiału. Wysokie całkowite stężenia mucyny były również związane zarówno z klasyczną, jak i SGRQ definicją chronicznego zapalenia oskrzeli, ustalenia zgodne z włączeniem wytwarzania flegmy do tych definicji. Wysokie stężenia mucyny były również związane z objawami choroby dróg oddechowych (w tym flegmy) w przypadku braku niedrożności przepływu powietrza. Uważa się, że adherentny śluz wewnątrzpłucny, który nie jest możliwy do wykrycia przez kaszel, przyczynia się do niedrożności przepływu powietrza i częstości zaostrzeń w POChP (ryc. 1A).
-
Wpływ na układ sercowo-naczyniowy i metaboliczny antysensownych oligonukleotydów ANGPTL3 czesc 4
Ocenę farmakodynamiczną przeprowadzono w populacji bezpieczeństwa. W przypadku lipidów, lipoprotein i ocen farmakodynamicznych, wartość wyjściową zdefiniowano jako średnią wszystkich pomiarów przed leczeniem, w tym ocenę przedawkowania dnia, o ile ma to zastosowanie. W przypadku innych ocen, wartość podstawową zdefiniowano jako ostatni pomiar przed pierwszą dawką. Statystyka opisowa dla pomiaru białka ANGPTL3 i lipidów jest przedstawiona w zależności od dawki w czasie. Procentową zmianę względem wartości wyjściowej w każdej grupie porównano ze zmianą w pulowanej grupie placebo z użyciem dokładnego testu sumy rang Wilcoxon, z dnia 15 dla grupy z pojedynczą dawką i dnia 43 dla grupy z wieloma dawkami stosowanej jako terapeutyczny punkt końcowy dla białka ANGPTL3 i zmiennych lipidowych,…
-
Randomizowana próba słodzonych cukrem napojów i młodzieńcza masa ciała AD 8
Podobnie żadna inna zmienna niż spożycie cukru nie osłabiło efektu interwencji, co sugeruje, że spożycie cukru miało pośredni wpływ. Jednakże zdajemy sobie sprawę, że intensywność interwencji zamiast dostarczania napojów bezkalorycznych jako takich może prowadzić do zbawiennych zmian w innych zachowaniach, takich jak zmniejszenie oglądania telewizji, i że te zmiany mogą wpływać na masę ciała. Przeprowadziliśmy analizę podgrup po wcześniejszym badaniu wykazującym istotną modyfikację efektu według grupy etnicznej, a ponowna analiza danych z prospektywnego badania obserwacyjnego13 dostarczyła dowodów potwierdzających. Dane te należy jednak interpretować ostrożnie ze względu na niewielki rozmiar podgatunku latynoskiego.
-
Randomizowana próba słodzonych cukrem napojów i młodzieńcza masa ciała AD 4
Ostateczne obliczenia zostały zakończone NDSR, wersja 2011. Zmienne stosowane do oceny jakości żywienia obejmowały zgłaszane codzienne porcje słodzonych cukrem, sztucznie słodzonych i niesłodzonych napojów; porcje 100% soków owocowych; całkowite spożycie energii i cukru; i spożycie energii ze słodzonych cukrem napojów i 100% soków owocowych. Ankieter poprosił również każdego z uczestników o przypomnienie aktywności wykonanej najczęściej podczas każdego 15-minutowego bloku w ciągu poprzedniego dnia.16,17 Obliczaliśmy dzienny czynnik aktywności fizycznej, stosując poziomy metabolicznego metabolizmu (MET) dla każdego zgłoszonego działania, 18 i godziny oglądania telewizji. Zdarzenia niepożądane Zdarzenie niepożądane zdefiniowano jako objaw lub problem dotyczący bezpieczeństwa wymagający pomocy medycznej, zgłoszonej przez nastolatka lub rodzica podczas udziału w badaniu.
-
Soczewki a może okulary?
Młode osoby z wadą wzroku, często starają się ukryć przed otoczeniem tą słabość. Problem ten dotyczy szczególnie młodych chłopców. Dziewczynom nieobcy jest zaś syndrom okularnicy. Nic więc dziwnego, że gdy tylko nadarza się ku temu okazja okularnicy przerzucają się na soczewki kontaktowe. To właśnie wśród młodych ludzi są one najpopularniejsze.
-
Zalety soczewek
Osoby starsze pamiętają jeszcze czasy kiedy to soczewki kontaktowe były zupełną nowością. Czasy te dawno już minęły, a osoby te nadal z niepokojem i pewnym brakiem zaufania podchodzą do soczewek. Gdy mają one wybrać między okularami a soczewkami zwykle decydują sie na to pierwsze rozwiązanie. Szkoda, bowiem od przeszło kilkunastu lat soczewki kontaktowe znacznie poprawiły swoją jakość. Pod wieloma względami biją na głowę okulary. Ich największą zaletą jest głównie to, że tuszują wadę wzroku.
-
Jaki jest dobry catering dietetyczny ?
Dobry catering dietetyczny to taki, który jest w stanie zapewnić szeroki wybór opcji dla osób o różnych potrzebach i preferencjach żywieniowych. Obejmuje to opcje dla tych, którzy przestrzegają określonych diet, takich jak wegańska, wegetariańska, bezglutenowa lub niskocukrowa. Jedną z kluczowych cech dobrego cateringu dietetycznego jest to, że jest on w stanie zapewnić posiłki, które są nie tylko odżywcze i sycące, ale także smaczne i atrakcyjne wizualnie. Oznacza to, że jedzenie powinno być dobrze przygotowane, przy użyciu świeżych, wysokiej jakości składników. Innym ważnym aspektem dobrej usługi cateringu dietetycznego jest to, że jest w stanie dostosować się do specyficznych potrzeb żywieniowych swoich klientów. Może to obejmować dostarczanie posiłków wolnych od powszechnych alergenów,…