Bez kategorii

Randomizowana próba słodzonych cukrem napojów i młodzieńcza masa ciała AD 6

Całkowite spożycie energii i spożycie cukru zmniejszyły się w grupie eksperymentalnej w porównaniu z grupą kontrolną na rok (P <0,001 dla obu porównań), przy różnicach grupowych utrzymujących się po 2 latach (P = 0,02 dla całkowitego poboru energii i P = 0,005 dla cukru wlot). Wyniki
Wyniki badania przedstawiono w Tabeli 3 oraz Dodatku Uzupełniającym (dostępne na stronie internetowej). Wstępny wynik wstępny, efekt interwencji netto na BMI po 2 latach (zmiana w grupie eksperymentalnej minus zmiana w grupie kontrolnej), nie był istotny (-0,30, P = 0,46). Jednak wpływ na BMI pod koniec interwencji 1-letniej był znaczny (-0,57, P = 0,045). Po dodaniu cukru do modelu efekt interwencji na BMI był silnie osłabiony i nie był już znaczący (-0,39, P = 0,24). Zmiana średniej zawartości tłuszczu (. SE) w grupie eksperymentalnej w porównaniu ze zmianą w grupie kontrolnej nie była znacząca (-0,5% . 0,6, P = 0,40). Chociaż nie zaobserwowano znaczącego wpływu interwencyjnego na zmianę ogólnej zgłoszonej aktywności fizycznej (0,01 . 0,04 MET, P = 0,86), grupa eksperymentalna odnotowała znaczące spadki w raportowanym czasie spędzonym na oglądaniu telewizji po roku (-0,6 . 0,2 godziny dziennie, P = 0,002) i po 2 latach (-0,7 . 0,2 godziny na dzień, P = 0,001), podczas gdy grupa kontrolna nie miała znaczących zmian. Różnica między dwiema grupami (zmiana w grupie eksperymentalnej minus zmiana w grupie kontrolnej) była istotna po roku (-0,7 . 0,3 godziny dziennie, P = 0,01) i po 2 latach (-0,6 . 0,3 godziny dziennie, P = 0,04). Ani zmiana w oglądaniu telewizji (P = 0,03 dla efektu interwencji w przypadku zmiany BMI na rok ze zmianą oglądania telewizji dodanego do modelu), ani zmiana jakichkolwiek innych zmiennych innych niż spożycie cukru pośredniczyła w interwencyjnym wpływie na zmianę BMI w rok.
Efekty grupy etnicznej
W ustalonych testach współzmiennych dla interakcji z przydziałem grup stwierdzono istotną modyfikację efektu według grupy etnicznej dla zmian BMI (P = 0,04 na rok i P = 0,01 na 2 lata) i masy ciała (P = 0,02 na rok i P = 0,005 po 2 latach). Wśród Latynosów wystąpił istotny wpływ interwencyjny na zmianę BMI po roku (-1,79, P = 0,007) oraz po 2 latach (-3,35, P = 0,01) i zmianie masy ciała na rok (-6,4 kg , P = 0,003) i po 2 latach (-8,8 kg, P = 0,005) (tabela 3). Inne współzmienne nie były istotnymi modyfikatorami efektów.
Biorąc pod uwagę te wyniki, ponownie przeanalizowaliśmy dane z 19-miesięcznego prospektywnego badania obserwacyjnego, które wykazało ogólny pozytywny związek między zmianą konsumpcji napojów słodzonych cukrem a zmianą BMI (. = 0,24, P = 0,03) .13 Tutaj też znaleziono modyfikację efektu według grupy etnicznej (P = 0,007)
[hasła pokrewne: bactilac ulotka, nadżerkowe zapalenie przełyku, neurolog wrocław ]

Zobacz też: # dom opieki Kraków, # Liceum dla dorosłych Warszawa, # protezy zębowe kraków,